· aşezare:jud.Dâmboviţa-6 oraşe mari
· Moreni-centru petrolier
·
istorie
legenda- Moreanca
tezaurul documentar al Dâmboviţei – G. Poira
· vecinii Moreniului: Iedera, Gura Ocniţei, Răzvad, Valea Lungă, Filipeştii de Pădure, Ghirdoveni, Doiceşti.
· cartiere: Ţuicani, Schela Mare, Tisa, Stavropoleos, Sângeriş, Pleaşa, Bana.
· ape: Cricov, Tisa, Sângeriş, Apa Neagră.
· flora: salcâmi, plopi, castani, stejar, frasin, carpen, ulm, viţă-de-vie, tuia.
· faună: vevereiţe, vulpi, şopârle, păsări, animale domestice.
O femeie pe nume Moreanca locuia pe pământul unde astăzi locuiesc morenarii. Moreanca îşi găseşte vaca pierdută pe moşia unui boier. Ea îi va sluji acestui boier foarte bogat care îi va dărui moşia lui aceasta fiind apărată de-a lungul secolelor.
Astăzi, pe pământul pe care locuim noi există petrol. În anul 1923, Moreniul extrăgea 90% din petrolul din tara noastră, România ocupând al 6-lea loc în lume la producţia petrolului.
Primul document care atestă exploatarea petrolului în perimetrul comunei Gura Ocniţei „ la hotarul moşiei Drăgăneşti spre Pâscov” ( în cartierul Schela Mare de azi ) este un act de vânzare-cumpărare datat din 14 iunie 1969.
După înfiinţarea rafinăriei de la Pâscov în 1857 arendaşul moşiei Moreni începe să exploateze gropile făcute de păcurari.
În 1862, firma „ Valahian Petroleum” încearcă să sape tuneluri şi galerii dar abandonează zona, considerând-o serepetabilă.
În 1882 compania „ Suchard” din Viena instalează sonde mecanice cu ajutorul din lemn şi sapă până la o adâncime de 150- 160m fără rezultat favorabil. Alte încercări au fost realizate şi după 1880.
Sistemul de exploatare presupune puţuri de 50-60m săpateu de oameni.
În perioada 1884-1887, în partea de nord a comunei, o distilărie de petrol a lui Radu Talapie ce prelucra păcura de la Colibaşi, schela ce obţinea locul I pe ţară realizând o producţie mai mare decât toată Prahova.
Primul mare întreprinzător a fost H. Rucăreanu care primind prin concesiune de la stat 40 hectare de teren instalează în Schela Mare.